maanantai 9. syyskuuta 2013

sydänpyllyasiaa...



Olisi hieman pyllyasiaa...olen aikaisemmin kertonut HCM-kissojen lääkinnästä ja ruokavaliosta, mutta me kisutkin käydään vessassa ja itseasiassa se on omistajan tehtävä seurata, että me voidaan hyvin myös pissalla ja kakalla käynnin suhteen. Emäntäni mietti joskus alussa, kun aloin syömään lääkkeitä sairauteeni, että tykkäsin juoda aika paljon ja sitten kävin monta kertaa päivässä pissillä. On hyvä muistaa, että sydänsairauteni voi aiheuttaa jonkinasteisia turvotuksia eli nesteen kerääntymistä elimistööni, vaikka se ei välttämättä tässä vaiheessa näkyisi ulospäin. Tämä juomis-ja vessakäyttäytyminen tasoittui ajan kanssa, mutta käyttämäni lääke voi nostaa aluksi veren kreatiniini-pitoisuutta ja myös siitä syystä minua saattoi hoidon alussa janottaa ja pissittää hieman tavallista enemmän.  Lääke saattoi ajaa myös turvotuksia pois elimistöstäni.

Joillekin kisuille saattaa tulla lääkkeestä kova ripuli, niin minulle ei onneksi käynyt. Jos niin käy, niin pitää huolehtia, että kisu juo riittävästi vettä, ettei pääse kuivumaan. Lääkkeen määrääjään on myös syytä olla yhteydessä ongelmien ilmaantuessa.

Se kuinka usein me käydään vessassa on oikeastaan aika yksilöllistä. Kaikkien kisujen vessakäytöstä on välillä hyvä seurailla, mutta varsinkin silloin, jos huomaa siinä jonkin asian muuttuneen. Kyllä se on aika helppo huomata, jos kissalla on pissaamis-tai kakkaamisvaivoja. Kissa saattaa käydä laatikolla useita kertoja tekemättä mitään, virtsaa tai ulostaa jonnekin muualle kuin laatikkoon tai sitten ponnistelee tavallista enemmän. Kaikki nämä ovat hälytysmerkkejä ja saattavat olla oire jostakin sairaudesta. Silloin kissaa kannattaa käyttää eläinlääkärissä.

Minä juon nykyään aika mukavasti, kissojen veden tarve on noin ½ dl/kg vuorokaudessa. Vettä saa myös märkäruoasta,se kannattaa muistaa. Emännän mielestä se on tosi hyvä juttu, että juon riittävästi, koska lääkkeitä käyttäessä elimistö on aina kovilla. Näin munuaiseni toimivat hyvin ja lääkkeet pääsevät poistumaan riittävästi elimistöstäni. Kakalla käyn yleensä joka päivä. Ne on koostumukseltaan tavallisia pötköjä. Ummetuksen merkkejä voi olla esimerkiksi kovat papanat ja vähäinen ulostemäärä kerrallaan. Parafiiniöljy voi olla hyvä ensiapu lyhytaikaisessa käytössä ummetukseen. Myös ihmisten valmisteista esimerkiksi Duphalac sopii kissalle umetuksen hoitoon, sitä voi antaa esimerkiksi 1ml:n kerrallaan ja katsoa vauhdittaako se kakka-asiaa. Jostain olen kuullut, että noin 4ml/vrk on turvallista antaa, mutta se tulisi antaa neljässä osassa eli ei kaikkea kerrallaan. Emäntäni on jollekin kisulleen antanut 1ml:n kahdesti vuorokaudessa kun on ollut masu kovalla ja siitä oli apua. Oli kyllä asiasta kysynyt ihan eläinlääkäriltä.

Muistattehan, että meillä on aina riittävästi vessoja ja ne pidetään puhtaina, kisu ei halua käydä likaisella laatikolla. Ainakin kerran päivässä ne pitäisi putsata jätöksistä. Meillä suositaan hienoa paakkuuntuvaa hajustamatonta hiekkaa, Missellä ja minulla on yhteensä 3 laatikkoa. Jos kisu saisi valita, se kävisi hienolla hiekkarannalla pissillä. Sellainen avolaatikko, missä on puhdasta pehmeää hiekkaa on aivan ihana! Meilläkin pesupäivänä kierin juuri putsatussa laatikossa jossa on puhdasta hiekkaa.

Joten tärkeintä on muistaa yksilölliset vaihtelut ja se, että vessatoimintoja seurataan terveyden vuoksi. Kisulla pitää olla monipuolista ruokaa, hyvä vessapaikka ja riittävästi raikasta vettä, ettei tule sitten pyllyongelmia :)

Ei kommentteja: