keskiviikko 28. toukokuuta 2014

kesän tulo...karvaongemia ja kuumuutta


Jokainen kissanomistaja tietää milloin kesä on tulossa. Voi sitä karvanlähdön määrää. Emäntä sanoi, että meilläkin on yksi tuoli aina ihan valkoisenaan karvoistani, kun käyn siinä nukkumassa. Kaikkihan tietää myös mitä karvanlähtöaikaan kissa tarvitsee. Harjausta, harjausta ja vielä kerran harjausta.
Joskus lyhytkarvaisellekaan kissalle ei edes kerta viikkoon riitä tähän vuodenaikaan. Kissa toki pesee itseään ja pyrkii huolehtimaan turkistaan, samalla sitä karvaa sitten kertyy sinne meidän pikku mahaan. Meillä kaverini Misse osaa syödä ruohoa ja sitten aina oksentaakin välillä karvatollukoita. Emäntä laittaa sille jo hyvissä ajoin keväällä kissanheinää kasvamaan. Sitä saa eläinkaupoista ihan kätevinä valmiina kasvatusastioina. Itse en ole koskaan ymmärtänyt sitä, miksi heinää pitäisi syödä. Tämä ei kuulemma kuitenkaan ole epätavallista, läheskään kaikki kissat ei käytä heinää suoliston puhdistamiseen.

Eli minun kohdallani tuo harjaus on ensisijaisen tärkeää. Tuossa aikaisemmin keväällä sitten kuitenkin kerkesin keräämään sitä karvaa mahaani ja oksentelin karvapalloja. Meillä emäntä on keksinyt siihen oivan hoidon. Apteekista saa valmistetta nimeltään kissanmallas. Sitä annetaan nökerö suoraan suupieleen tai suuhun. Se on sellaista siirappimaista valmistetta, mutta se auttaa karvapalloihin. Oksentelu loppui parissa päivässä kun sitä annettiin, eikä ole palannut. Eli vinkiksi kaikille kissanomistajille joiden mirrit ei osaa heinää popsia tai ovat muuten taipuvaisia keräämään karvapalloja.  Minun kohdallanihan tuo oksentelu ei ole hyvä juttu, kun syön noita lääkkeitä päivittäin. Mikäli kissalla on lääkityksiä, kannattaa mallasta antaa eri aikaan, ettei sitten vaikuta lääkkeiden imeytymiseen.

Meillä myös syödään tiuhempaan royal canin hair ball-raksuja näin karvanlähdön aikaan. Monilla eläinruokamerkeillä on tarjolla erikoisvalmisteita karvapalloihin. Koviin tukoksiin joskus voi antaa parafiiniöljyä, mutta se on vain tilapäiseen käyttöön sopiva ratkaisu. Se kun saattaa estää ruokamme ravintoaineita myös imeytymästä, mutta on kyllä tehokas tukosten avaaja.

Mitä tulee harjaukseen, meillä on käytössä superhyvä haravamainen tiheä kampa, joka on kuulemma aika kalliskin. Se irroittaa hyvin irtonaisen karvan vahingoittamatta tervettä karvaa. Harjaus minun kohdallani sujuu kohtalaisen hyvin, kunnes sitten yleensä alan leikkiä harjalla! Emäntä aina tuhahtelee minulle sitten, että kun ei siitä meinaa välillä tulla mitään. Rauhalliset liikkeet on hyvä juttu, liian kovaa harjaaminen ei tee hyvää kenellekään.

Ja muistakaa ihmiset, että nyt on tosi kuumia kelejä aina välillä. Kissaa ei saa jättää kuumaan autoon ja olinpaikassa pitää olla mahdollisuus hakeutua viileään paikkaan. Jopa kissan kevyt kasteleminen ei ole pahaksi jos oikein lämpöiseksi keli päätyy. Sekin kyllä viilentää. Meille sydänsairaille kisuille viilentäytymismahdollisuus on elintärkeää. Oltiin taas kuumilla keleillä mökillä, siellä oli minun ihan hyvä kölliä. Kotona pääsee alakertaan, missä on huomattavasti viileämpi kuin ylhäällä minne aurinko porottaa. Ikkunoitakin pidettiin auki tiuhaan, että saatiin läpivetoa aikaan. Ikkunat kannattaa suojata niin, että me kisut ei päästä omille retkillemme.

"Kur nau" kaikille, muistakaa harjata!



Ei kommentteja: